ברוכים ההולכים, אשריהם כי הם יהודים חמושים
על אדמת ישראל תחת כיפת השמיים
מאת אורי צבי גרינברג

mardi 26 juillet 2011

על שיעור ההבטלה הנמוך בארץ


כתבתי סטטוס בפייסבוק:
"שיעור ההבטלה בארץ עומד על 5,7%. שיעור הכי נמוך מאז 1984. כשחושבים שאנחנו באמצע משבר כלכלי עולמי, אסור לשכוח זכות לממשלה. לשם השווה, השיעור הבטלה בארה"ב עומד על יותר מ9% ובספרד יותר מ20%"
עליו קיבלתי אמון תגובות. אז הנה תשובתי אליהם


בוא נעשה קצת סדר חברים:

נכון שעכשיו שיש לנו שקט בטחוני (עניין שלדעתי גם בזכות הממשלה, אבל בבקשה, נשמור את זה לדיון אחר (-: ) אנחנו יכולים להתפנות לבעיות החברתיות הקיימות כגון יוקר המחייה, מסוי גבוהה, פערים חברתים וכו... 
הבעיות האלו קיימות, אלה שראשון חייבים למתן את התמונה ושנית צריך להבין מה קורה איתם.

יוקר המחייה: וודאי שאנחנו לא גרים באוסטרליה ושיש בעיה מבחינת יוקר המחייה בארץ. אז ראשית כל אנחנו, אם לא אוסטרליה, גם לא נמצאים בקצה השני. אני לא זוכר בעל פה את המספרים, אבל מספיק להכיר את הכמות המטורפת של אנשים בארה"ב העובדים בכמה משרות בו-זמנית על מנת להתקיים מחד ומאידך השיפור ברמת החיים של כלל האזרחים במדינה (ע"ע מספר טיסות יוצאות מנתב"ג, רוב הנוסעים אינם טייקונים). יש בעיה עם יוקר המחייה, אבל נשקר אם נגיד שזאת בעיה קיומית. אז למה חיינו כה יקרים? כמה הסיבות. בין היתר: בורוקרטיה, מיסוי גבוהה, ריכוזויות במשק, אינפלציה.
מאז כינונה הממשלה נלחמת  בבורוקרטיה (ע"ע חוק הוודלי"ם) ובריכוזיות (ע"ע תקשורת לדוגמה). זהו מאמץ קשה היות שגם שהפקידות והטייקונים הם לוביים ממש חזקים. לגבי הפחתת המיסוי, הממשלה עושה גם מאמצים בכיוון (לדוגמה בארץ המיסוי לחברות עסקיות חדשות הוא מהנמוכים, אם לא הנמוך, בעולם) אבל אנחנו חייבים להבין שמחד יש לנו עדיין צורך בתקציב ביטחון מפלצתי (בזכות אוסלו?) ומאידך זה מגיע על חשבון דברים אחרים כגון תקציבי רווחה, שרותים ממשלתים (המשכורות של הרופאים, של המורים וכו...), הגדלת הגירעון (לא רוצים להיראות כמו יוון, נכון?). לגבי האינפלציה, אנחנו במצב טוב [http://www.bankisrael.gov.il/deptdata/general/infrep/heb/inf1001h.htm] (תשאלו את ההורים מה היה פה בשנות השמונים, ועוד דוגמה: שנים רוצים להוציא שטר 500 ש"ח, אבל אין מספיק אינפלציה).
אם מדברים על פערים חברתיים, עוד פעם עלינו למתן את התמונה: נכון שיש פערים חברתיים וזה לא מתקבל על הדעת שכך יהיה במדינת ישראל. אלה שעוד פעם, אנחנו לא הכי גרועים (ע"ע הפערים בארה"ב). מעבר לכך, שני הסיבות (לעניות דעתי) לאותם פערים הם מחד ריכוזיות המשק והאליטות, והממשלה כן פועלות נגד במונופול הזה, ומאידך הבעיות המבניות בשני המגזרים הכי "בעייתים": הערבים והחרדים. להכניס אותם מגזרים למעגל הכלכלה מחייב שינוי מנטליות  וכו... וזה עניין של טווח ארוך.
עכשיו לגבי התערבות ממשלתית במשק: אני מאמין שדווקא חוסר התערבות ובקרה טוטלי מביא איתה כמה בעיות. הראשון הוא יצירת קרטלים/מונופולים, מה שהוא הבעיה המרכזית כנראה היום בארץ. השני הוא אי-שמירה על ידי החברות המסחרוית על כללים של אתיקה: המטרה היא לעשות כסף ולא משנה אם לזה אני צריך להעביד ילדים או לפגוע בסביבה. (תגיד לי הצרכנים יעשו חרם: אבל הרבה מאותם צרכניים הם גם חברות מסחרויות, הרבה מהאזרחים לא אכפת להם, אותו חברה היא היחידה המציע אותו מוצר, אותו חברה משקרת לעולם...). ואם רוצים דוגמה, תסתכלו מה חוסר בקרה והתערבות בשוק הפיננסי מצד שלטונות ארה"ב גרם לכלכלה העולמית. (ע"ע משבר הסוב-פריים)

וגם, קצת הגינות, אי אפשר מחד לבקש התפטרות הממשלה על בעיות מבניות של המשק (דיור לדוגמה) ובאותו זמן לסרב לזקוף לו הצלחותיו.
לסיום, למה אני נותן זכות דווקא לזוג ביבי-יובל (יסלחו לי על הפמילריות) על שיעור הנמוך של הבטלה. לפני הבחירות של 2009, כל התחזתיות היו של טצונמי כלכלי שהולך לרסק את הכלכלה הישראלית בהמשך למשבר עולמי. דיברו בעיתונות הנקראת כללית (ידיעות) על תוספת של עוד 300000 מובטלים! וזה לא קרה. למה? זה לא קרה כי הממשלה חשבה קדימה (בניגוד למפלגה הנקראת כך). לא הזרימה הון מטורף שאין לה למשק, כמו שעשו מדינות אחרות שלא צלחו המשבר. שמרה על איזון תקציבי. הנהיגה תקציב דו-שנתי המתחשב "מצל העתיד". (וזו אלו רק דוגמאות). כל זה גרם לאמון של המשקיעים כלפי המדינה. אז במקום שהחברות הבינלאומיות יברחו מפה, הם דווקה משקיעות. וזה, לצד ההטבות ליזמות המקומית גורם להגדלה מספר מקומות העבודה במשק.
אז נכון, אנחנו לא חיים בעולם מושלם ויש עוד הרבה עבודה לממשלה. אישית, בגלל שאני רואה שהיא התחילה אותה עבודה, ו"ברגל  ימין", אזי אני סומך עליה להמשך. 

Aucun commentaire: